Blog

23 June 2017

Zomaar een zomerdag in Juni

 

Niets kan mensen meer bezig houden als het weer. Ook vandaag de dag, we schrijven half juni 2017, is het buiten weer enorm zonnig. Nederland dreigt het Brazilië van Europa te worden met deze temperaturen;  schaars geklede mensen op onze immens brede stranden langs de kust en kraakhelder water. Alleen zit het laatste bij ons in een fles in de vorm van Spa blauw. Je kan ook doorslaan natuurlijk.

 

In ieder geval is de temperatuur vandaag de dag lekker hoog. Tropische waarden dus. Lekker zomers. Heerlijk! En dat allemaal veroorzaakt door een primaire lichtbron: De zon.

Maar veel mensen verafschuwen het en hebben liever de kou. Vrieskou. Laat het water hard worden als beton en deze mensen leven helemaal op. Dik ingepakt naar buiten met een dikke sjaal, handschoenen en moonboots om een winterwandeling te maken. Het moment dat de gure wind groeven slaat  in je gezicht en de tranen uit je hangende rechteroog rollen. Genieten hoor!

Er zijn echt mensen die dit fijn vinden. Die noemen we Friezen. Alhoewel die met deze temperaturen vaak koorts krijgen. Elfstedenkoorts. En daar is (nog) geen medicijn tegen gevonden. Het feit blijft dat het ene mens van warmte houdt en de andere van kou.

 

Ook in de verlichting hebben we met warmte te maken. Denk maar eens aan de temperatuurstraler de gloeilamp. Deze lichtbron produceert 75% warmte en slechts 25% licht. Iedereen heeft wel eens geprobeerd een gloeilamp te vervangen als het wolfraam weer eens gesprongen was. Advies niet doen. De blaren zitten zo op je vingers. Of beter gezegd zaten, want de gloeilamp is in de ban gedaan en mag niet meer geproduceerd worden.

Tegenwoordig hebben we natuurlijk led. En dat wordt niet warm. Denkt men….De vaste stofstraler straalt inderdaad minder warmte naar voren uit, maar wel degelijk moet de led gekoeld worden. Niet voor niets zitten er koelelementen achter op de led. Zonder deze elementen zou de geroemde levensduur enorm ingekort worden.

 

Dus ook in de verlichting speelt warmte en koude dagelijks een rol. Eigenlijk net als het weer dus. En net als het weer is de verlichting meer dan een armatuur wat licht geeft.

Het kan zo complex zijn als de ontwikkeling van een onweersbui en zo simpel als de zonsopgang.

GM Lighting volgt alle ontwikkelingen in de verlichtingswereld op de voet zoals Meteoconsult de ontwikkelingen van het weer volgt.

 

Laat GM Lighting uw Helga van Leur zijn en de zon zal altijd schijnen in uw projecten.

Of voor als u uit Friesland komt: Laat GM Lighting uw Elfstedentocht zijn en een ijzig, mooi project realiseren.

Ik zou zeggen: Try us!